Dostupni linkovi

Izbjeglice napravile kamp na mađarsko srpskoj granici


Nekoliko stotina izbjeglica napravilo je improvizovani kamp na granici Srbije i Mađarske, javio je danas sa lica mjesta dopisnik agencije RIA "Novosti".

"Plašimo se da uđemo u Mađarsku zato što tamo ima policije. Tamo će nas registrovati i poslati u logor. Onda ćemo ostati u Mađarskoj, iako većina nas želi da ode u NJemačku", rekao je jedan migrant.

Juče je iz Srbije u Mađarsku prešlo oko 3.000 migranata. Većina kaže da je krenula u kampove koje su organizovale mađarske vlasti, a nekoliko stotina krenulo je ka Budimpšeti, ali ih je policija zaustavila.

"Naći ćemo način da zaobiđemo policiju. Ne želimo da se registrujemo i ostanemo u Mađarskoj. Ja, na primjer, želim da odem u Englesku", rekla je jedna izbjeglica iz Sirije.

Zvanična Budimpešta procjenjuje da je preko 156.000 migranata ilegalno ušlo u zemlju od početka godine u pokušaju da odu u ostale zemlje EU i tamo dobiju azil.

UNHCR je upozorio da se Mađarska u narednih deset dana suočava sa još većim talasom od 42.000 azilanata i da će joj biti potrebna međunarodna pomoć da bi ih zbrinula na svojoj granici.

XS
SM
MD
LG