Dostupni linkovi

Demonstracije u Moldaviji, traži se ostavka predsednika


Nekoliko desetina hiljada ljudi okupilo se u nedelju u centru Kišinjeva zahtevajući ostavku predsednika Moldavije, Nikolaea Timoftija i održavanje prevremenih izbora, javio je reporter agencije Frans pres.

"Ostajemo ovde do kraja, sve dok naši zahtevi ne budu ispunjeni", naveli su organizatori protesta i tvrdeći da se okupilo 50.000 do 100.000 ljudi.

Demonstranti traže ostavku Timoftija, čiji mandat ističe 2016. godine i organizovanje opštih izbora za novog predsednika koga sada bira Skupština.

Skup je organizao politički pokret Građanska platforma, a neki demonstranti u centru grada postavljaju i šatore, za spavanje.

Pristalice radikalne levičarske stranke Crveni blok, koji podržavaju demonstrancije, pokušale su da uđu u zgradu Državnog tužilaštva ispred kojeg su izbili nemiri s policijom.

Moldavske vlasti su navele da je nekoliko osoba povređeno i da su neki demonstranti uhapšeni.

Moldavija s 3,5 miliona stanovnika, između Rumunije i Ukrajine, smatra se najsiromašnijom zemljom Evrope. Njena vlada je 2014. godine potpisala sporazum o pridruživanju EU, uprkos negodovanju Rusije koja je zaanila uvoz voća iz Moldavije.

XS
SM
MD
LG