Dostupni linkovi

Višegradska grupa traži hitno rješenje migrantske krize


Premijeri Češke, Slovačke, Mađarske i Poljske pozvali su danas Evropsku komisiju da na sastanku evropskih ministara unutrašnjih poslova 14. septembra predstave "održive" mjere za rješenje migrantske krize.

Premijer Češke Bohuslav Sobotka ocijenio je da se Evropa suočava sa haotičnom situacijom i da je potrebno hitno rješnje.

On je izjavio da su se na ovom sastanku saglasili da je neophodno da EU pojača kontrolu svojih granica, borbu protiv krijumčara i da uspostavi nove centre za prijem i registraciju migranata u zemljama u kojima oni dolaze.

Sobotka se izjasnio protiv uvođenja obaveznih kvota za izbjeglice koju zagovara Evropska komisija uz podršku Pariza, Berlina i Rimu.

Slovački premijer Robert Fico izjavio je da su automatski mehanizmi bili neprihvatljivi.

Premijer Poljske Eve Kopač ocjenjuje da države članice EU moraju da samostalno odluče kako će rješavati krizu, prenosi Rojters.

Sastanak u Pragu država članica "Višegradske grupe" bio je prilika da češki, slovački i poljski zvaničnici potvrde solidarnost sa mađarskim kolegom Viktorom Orbanom, čija država se bori sa velikim prilivom izbjeglica koji prolaze preko njene teritorije u želji da stignu u Austriju ili NjJemačku.

U zajedničkom saopštenju, objavljenom nakon sastanka, premijeri ove tri države su izrazili spremnost da pruže dodatnu pomoć Mađarskoj.

XS
SM
MD
LG