Dostupni linkovi

Češka i Slovačka će razmotriti otvaranje koridora za izbjeglice


Češka i Slovačka će razmotriti otvaranje koridora za voz za izbjeglice koje putuju za Njemačku iz Mađarske ako se Mađarska i Njemačka dogovore na koji način će se nosti sa prilivom migranata, saopšteno je iz češkog i slovačkog ministarstva unutrašnjih poslova u petak.

"Ako postoji javno obećanje iz Njemčke da će privatiti i neće vraćati sirijske izbjeglice koje se registruju u nekoj evropskoj zemlji, mi smo spremni da otvorimo koridor ako postoji sporazum između Mađarske i Njemačke" reako je češki nistar unutrašnjih poslova Milan Čovanec u Pragu nakon susreta sa slovačkim kolegom Robertom Kalinekom.

Dvije centralnoevropske države smještene su na glavnoj ruti koja povezuje Njemčku i Mađarsku u kojoj s enalze hiljade izbjeglica, najvći dio njih u bjegu iz Sirije u nadi da će doći do neke od bogatijih država EU.

Kasnije u petak u Pragu će se sastati vanredni samit Višegradske grupe gdje kako se najavljuje namjeravaju da ponovo odlučno odbiju preraspodjelu izbjeglica po obavezujućim kvotama.

Takođe namjeravaju da zatraže od EU da počne da provodi već dogovoreno - borbu protiv bandi krijumčara izbjeglica i kontrolu spoljnih šengenskih granica.

XS
SM
MD
LG