Dostupni linkovi

Instutut Ruđer Bošković: Nije ugrožena sigurnost zbog uranijuma


Institut Ruđer Bošković (IRB) saopštio je da nema opasnosti od pronađenog nuklearnog materijala.

Prethodno je ravnatelj Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost Saša Medaković potvrdio je ini da je tokom sanacije skladišta na Institutu Ruđer Bošković (IRB) u Zagrebu pronađen neprijavljeni nuklearni materijal, ali i poručio kako nema prostora za paniku, budući da je skladište sanirano, a materijal pod nadzorom.

IRB u saopštenju je navodi da su u opremi teksta "400 kilograma uranija usred Zagreba", koji je objavljen u Večernjem listu, navedene brojne površne i polovične informacije koje mogu dovesti do dezinformiranja javnosti i stvaranja panike.

Opremom članka posebno se pogrešno javnosti sugerira zaključak da se radi o situaciji koja ugrožava njihovu sigurnost i zdravlje, što nije istina.

IRB stoga demantira insinuacije kako se radi o povredi sigurnosti građana ili zagađenju okoliša, što potvrđuje izvještaj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, navodi se u saopštenju.

Privremeno skladište radioaktivnog otpada na IRB-u je, tvrde, strogo kontrolirano, ne predstavlja opasnost za sigurnost i ne postoji kontaminacija okoliša.

XS
SM
MD
LG