Dostupni linkovi

Više od 1.000 izbjeglica krenulo peške ka Austriji


Više od 1.000 izbjeglica krenulo je danas pješke sa željezničke stanice Keleti u Budimpešti prema austrijskoj granici, javio je izvještač agencije AFP sa lica mjesta.

Velika grupa izbjeglica, među kojima ima ljudi u invalidskim kolicima i sa štakama, kao i roditelja koji nose decu na ramenima, spremna je da prepješači 175 kilometara do granice sa Austrijom, prenio je AFP.

Neki od njih nose slike njemačke kancelarke Angele Merkel, koja je nedavno najavila da će zvanični Berlin ublažiti ograničenja Sirijcima za dobijanje azila.

"Veoma smo srećni što se nešto konačno dešava. Sljedeća stanica je Austrija. Djeca su veoma umorna, Mađarska je prema nama bila veoma loša i mi moramo negde da idemo", rekao je 23-godišnji Osama iz Sirije.

Izbjeglice koje su krenule pješke ka Austriji su dio grupe od 2000 ljudi, koliko se procjenjuje da se danima nalazilo oko stanice Keleti, nakon što su ih mađarske vlasti spriječile da se ukrcaju na vozove za Austriju i Njemačku zbog toga što nisu imali vize za Evropsku uniju.

Policija je posmatrala izbjeglice kako se kreću kroz Budimpeštu, ali nije intervenisala. Kolona je uzrokovala saobraćajne gužve u centru mađarske prijestonice, javlja izveštač AFP.

Mađarsko Ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je danas da je do sada ove godine 150.611 izbjeglica podnijelo zahtjev za azil, među kojima 50.413 sirijskih državljana.

Izbjeglice su jutros, poslije mirne noći, održali protest na željezničkoj stanici u mjestu Bičke, u kome je juče zaustavljen voz u koji su se ukrcali u Budimpešti. Oni su poručili da žele da idu u Njemačku, a ne u izbjeglički kamp.

Mađarske vlasti danima spriječavaju izbjeglice iz Sirije i iz drugih zemalja da otputuju u Austriju i Njemačku.

XS
SM
MD
LG