Dostupni linkovi

Venecija: Počinje nadmetanje za “Zlatnog lava”


U Veneciji počinje 72. po redu filmski festival, a za "Zlatnog lava" konkurišu ostvarenja poznatih svetskih autora Sokurova, Egojana, Skolimovskog.

Festival će, van konkurencije, otvoriti avanturistička drama "Everest" Baltasara Kormakura.

Na 72. izdanju Mostre biće prikazano 55 dugometražnih i 16 kratkih filmova, a filmofili sa nestrpljenjem očekuju novo ostvarenje Aleksandra Sokurova "Frankofonija".

Radi se o filmu snimanom u Luvru, koji priča o Francuzu i Nijemcu koji su sarađivali na očuvanju čuvenog muzeja za vreme Drugog svetskog rata.

Britanac Tom Huper, autor kutnog "Kraljevog govora", predstaviće se novim filmom "Dankinja". To ostvarenje govori o Lili Ebe, jednoj od prvih poznatih transrodnih osoba.

Kanađanin Atom Egojan dolazi sa filmom "Zapamti" o starcu koji otkriva da nacista koji mu je ubio porodicu pre 70 godina živi u Americi pod lažnim identitetom i kreće u osvetu.

Izraelac Amos Gitai u drami "Rabin, poslednji dan” bavi se atentatom na premijera Jicaka Rabina.

Italijani sa nestrpljenjem očekuju premijeru novog filma Marka Belokija "Krv moje krvi" o plemkinji iz 17. veka koja se zamonašila i zavela blizance, oficira i sveštenika.

Van konkurencije biće prikazano nekoliko dugo očekivanih filmova poput

"Crne mise", "Idi samnom", "Audicije", "U centru pažnje"...

Smotra će biti zatvorena 12. septembra komedijom "Gospodin Šestica" kineskog reditelja Gvan Hua.

Glavnim žirijem predsedava oskarovac Alfonso Kuaron, a članovi su i glumice Elizabet Benks i Dajana Kruger, turski autor Nuri Bilge Džejlan,oskarovac Pavel Pavlikovski.

XS
SM
MD
LG