Dostupni linkovi

Uskoro objava replika na žalbe u slučaju Prlić i drugi


Optuženi u sudnici 2. rujna 2015
Optuženi u sudnici 2. rujna 2015

Na Haškom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) održala se statusna konferencija o stanju u žalbenom postupku u slučaju protiv bivših čelnika tzv. Herceg Bosne, poznatom kao Prlić i drugi.

Podsjetimo, u prvostupanjskoj presudi bivši premijer tzv.Herceg-Bosne Jadranko Prlić, bivši ministar obrane Bruno Stojić, generali Hrvatskog vijeća obrane Slobodan Praljak i Milivoj Petković, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić i predstojnik odjela za zatočene Berislav Pušić osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih tijekom hrvatsko-bošnjačkog sukoba u Bosni i Hercegovini 1993. i 1994. godine.

Slučaj Prlića i drugih jedan je od najdužih procesa na Haškom sudu, budući da je suđenje počelo 2006.godine, a okrivljujuće prvostupanjske presude su izrečene tek 7 godine kasnije - 2013. Šestorici optuženih izrečene su tada kazne zatvora u rasponu od 10 do 25 godina, na koje su se sve strane u postupku žalile.

Osuđeni su kao članovi udruženog zločinačkog poduhvata (UZP) čiji je cilj bio da se etnički očiste Bošnjaci iz onih dijelova BiH koji su proglašeni tzv.Herceg-Bosnom.

Praljak imao primjedbu na zdravstveno stanje

Na zdravlje se na sjednici zatvorenoj za javnost, od optuženih požalio jedino Praljak, dok je statusna konferencija održana bez Pušića koji je pušten na privremenu slobodu, podsjetio je njegov branitelj Fahrudin Ibrišimović preko video linka iz Sarajeva.

Časni sude gospodin Pušić se, kao što znate nalazi na privremenoj slobodi. Informacije o njegovom zdravstvenom stanju su strogo povjerljive, a mi nemamo potrebe da pokrećemo bilo kakva pitanja u tom pravcu“, odgovorio je Ibrišimović u vezi zdravstvenog stanja Pušića.

Osim o zdravlju pritvorenika, na statusnoj konferenciji je bilo riječi i o nerješenim pitanjima u dugotrajnom žalbenom postupku. Naime žalbeni je postupak obiman, kao i samo suđenje pa se konačna, drugostupanjska presuda čelnicima tzv.Herceg-Bosne očekuje tek polovicom 2017.godine. Predsjedavajući sudac Žalbenog vijeća Theodor Meron je zato obavijestio neke timove obrane – da požure s replikama na žalbene podneske tužiteljstva.

Javne redigirane verzije replika treba dostaviti do 09.rujna 2015.godine. Međutim g.Petković i g.Pušić nisu još dostavili javne redigirane verzije replika iako su njihovi dokumenti u prvotnom obliku podneseni kao povjerljivi dokumenti“, upozorio je Meron, predlažući da spomenuti podnesu zahtjev za ukidanje povjerljivosti njihovih podnesaka, čime bi također ispunili rok.

Tužiteljstvo traži veće kazne

Nakon replika na međusobne žalbe može se očekivati zakazivanje žalbene rasprave, što će biti i zadnje riječi strana u postupku pred izricanje konačne presude.

Podsjetimo, u sažetku žalbe prvooptuženi Prlić je zatražio odbacivanje njegove krivnje, poričući da je bio član udruženog zločinačkog poduhvata hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, odnosno pripajanja tzv.Herceg-Bosne Hrvatskoj ili stvaranja zasebne države u Bosni i Hercegovini - po ugledu na Republiku Srpsku.

Tužiteljstvo je pak za Prlića i druge zatražilo veće kazne od prvostupanjskih, za četvoricu najviše rangiranih - po 40 godina zatvora.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG