Dostupni linkovi

Si: Japanski osvajači su bili svirepi


Kineski predsednik Si Đinping izjavio je danas da su se japanski osvajači pre i tokom Drugog svetskog rata ponašali svirepo i varvarski da bi primorali narod na predaju.

Kina se priprema za vojnu paradu kojom će obeležiti završetak Drugog svjetskog rata.

U ratu su poginuli milioni Kineza, a Kina često podseća svoje stanovnike i svet na horor iz tog vremena, naročito zbog toga što vlasti u Pekingu smatraju da se Japan nije nikada izvinio na prikladan način.

"Japanski vojni osvajači bili su ekstremno krvožedni i okrutni i odnosili su se prema kineskom narodu sa brutalnošću kojoj nema premca. Pokušali su da masakrima i ubijanjem nateraju kineski narod da se pokori", rekao je Si u komentarima koje je prenijela državna agencija Sinhua.

Kineske vlasti napomenule su da vojna parada nije uperena protiv današnjeg Japana, nego joj je cilj da ukaže na prošlost i podrži sadašnji mir.

Kina često podseća na masakr u Nanđingu, u kojem su, kako tvrdi, japanske trupe ubile 300.000 ljudi.

Posleratni tribunal zaključio je da je tu ubijeno 142.000 ljudi, a pojedini konzervativni japanski političari smatraju da se masakr nije ni dogodio.

Sutrašnja parada, u kojoj će učestvovati oko 12.000 vojnika, predstavlja vrhunac događaja kojima Kina ove godine obeležava 70 godina od završetka Drugog svetskog rata u Aziji.

XS
SM
MD
LG