Dostupni linkovi

Papa Franja pozvao na amnestiju zatvorenika tokom Svete godine


Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja pozvao je danas da Sveta godina, ili Godina jubileja, koja počinje u decembru, bude povod za veliku amnestiju za neke zatvorenike širom sveta.

"Jubilej je uvek bio prilika za veliku amnestiju namenjenu brojnim ljudima koji iako zaslužuju kaznu ipak su shvatili nepravdu koju su počinili i iskreno žele da se ponovo uključe u društvo i da mu daju pošten doprinos", napisao je papa organizatoru Jubileja, italijanskom svešteniku Rinu Fiskeli.

Papa Franja je u martu na drugu godišnjicu njegovog izbora na mesto poglavara Rimokatoličke crkve najavio specijalnu Svetu godinu slavlja posvećenu milosrđu, centralnom konceptu njegovog pontifikata. Jubilej, ili "vanredna sveta godina" trajaće od 8. decembra ove godine do 20. novembra 2016, i podudara se sa pedesetogodišnjicom završetka Drugog vatikanskog sabora 1965. koji je omogućio otvaranje crkve prema modernom društvu.

Za svetu godinu očekuje se da će milioni vernika doći u hodočašće.

Tokom prethodne svete godine 2000/2001, koju je proglasio papa Jovan Pavle Drugi, 30 miliona hodočasnika došlo je u Rim.

XS
SM
MD
LG