Dostupni linkovi

Han i Drobnič: Stvoriti povoljniji ambijent za profesionalno novinarstvo u Crnoj Gori


Delegacija Evropske unije EU u Podgorici pozvala je sve medije, njihove vlasnike, urednike i novinare u Crnoj Gori da se uključe u konstruktivan dijalog, sa ciljem stvaranja povoljnijeg ambijenta za profesionalno novinarstvo.

Iz Delegacije su, povodom otvorenog pisma urednika i novinara sedam crnogorskih medija, upućenog šefu Delegacije Mitji Drobniču i evropskom komesaru za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesu Hanu, dostavili zajednički odgovor u ime Hana i Drobniča koje, u odsustvu Drobniča, potpisuje otpravnik poslova u Delegaciji, Andre Lis.

Evropska komisija je navodi se u odgvoru, u svom Izvještaju o napretku Crne Gore za prošlu godinu, ukazala da „nedostatak profesionalnih i etičkih standarda među predstavnicima medija i dalje predstavlja razlog za zabrinutost i doprinosi stvaranju dodatnih tenzija u medijskom okruženju“ i preporučila uspostavljanje mehanizama za praćenje poštovanja profesionalnih i etičkih standarda u novinarstvu, kao i za njihovu promociju.

„Praćenje primjene etičkih standarda, identifikovanje eventualnih kršenja istog i pružanje preporuka za poboljšanje standarda u medijskom izvještavanju prevashodno je odgovornost nadležnih samoregulatornih tijela“, kaže se u odgovoru.

Han je, kako se podsjeća, o tom pitanju razgovarao sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, prilikom njihovog susreta prošlog petka u Beču, kada su se saglasili da se mora uraditi više na poboljšanju medijskog ambijenta.

„Podizanje profesionalnih standarda u crnogorskim medijima je pitanje kontinuiranih napora, kako samih medijskih kuća, tako i samoregulatornih mehanizama. U tom cilju, EU u potpunosti podržava rad Predstavnice OEBS-a za slobodu medija i pozdravlja dogovor crnogorskih medija koji ide u pravcu poboljšanja postojećeg Kodeksa novinara Crne Gore“, kaže se u odgovoru.

To, kako se dodaje, vide kao pozitivan iskorak u unapređenju kvaliteta novinarstva u Crnoj Gori.

„Koristimo ovu priliku da pozovemo sve medije, njihove vlasnike, urednike i novinare, da se uključe u konstruktivan dijalog, sa ciljem stvaranja povoljnijeg ambijenta za profesionalno novinarstvo. Nastavićemo da pružamo podršku svim koracima koji budu išli u tom pravcu“, navodi se u odgovoru.

Nekoliko crnogorskih medija ranije je uputilo otvoreno pismo Delegaciji Evropske komisije u Crnoj Gori u kome su Mitju Drobniča pozvali da reaguje povodom nedavno objavljene kolumne jednog od vlasnika dnevnika Vijesti Željka Ivanovića, objavljene 25. avgusta, pod nazivom "Pravila bordela“ u dnevnom listu Vijesti u kojoj on, kako tvrde, iznosi niz uvreda i insinuacija na račun novinarki Javnog servisa tako čineći težak oblik verbalne diskriminacije prema ženama.

XS
SM
MD
LG