Dostupni linkovi

Njemačkoj potrebno do 3,3 milijardi eura za integraciju izbjeglica


Njemačka privreda ima prostora da primi izbjeglice, rekla je danas njena ministarka za rad Andrea Nahles, dodavši da će vladi biti potrebne dodatne milijarde eura za kurseva jezika, doprinose i integraciju pridošlica na tržište rada.

Ona je ovo izjavila posle objave zvaničnih podataka o snazi njemačke privrede, najveće u Evropi, koji su pokazali da je stopa nezaposlenosti u avgustu bila 6,4 odsto što je dosta niže nego u mnogim drugim evropskih zemljama na čelu sa Grčkom i Španijom sa stopom nezaposlenosti od 20 odsto.

"Dodatni radnici su potrebni mnogim oblastima njemačke privrede. Želimo da iskoristimo ovu situaciju da izbjeglicama koji su kod nas došli legitimno pružimo mogućnost za novi i bolji život", rekla je ministarka u Berlinu.

Ona je rekla da je cilj Njemačke da ljudima koji su došli omogući pristojan posao i dodala da oni koji su došli kao izbjeglice, treba brzo da postanu susjedi i kolege.

Ona je rekla da će za to iduće godine Njemačkoj biti potrebno dodatnih 1,8 do 3,3 milijardi eura da pokrije troškove integracije izbeglica u tržište rada, kurseve jezika i drugo. Ta cifra će se podići do 2019. na sedam milijardi eura. Njemačka očekuje da će ove godine doći 800.000 migranata, četiri puta više nego 2014. godine.

Izbjeglice iz zemalja kao što je Sirija imaju dobre šanse da ostanu u Njemačkoj, dok mnogobrojni podnosioci zahtjeva za azil iz zemalja Jugoistočne Evrope nemaju takoreći nikakve šanse da im se azil odobri.

Nales je rekla da vlasti očekuju da će ove godine dodatnih 240.000 do 460.000 ljudi ispuniti uslove za nadoknadu za nezaposlene, a da bi do 2019. godine moglo da ih bude i milion.

XS
SM
MD
LG