Dostupni linkovi

Za Trusinu 37 godina zatvora za pripadnike Armije RBiH


Sud Bosne i Hercegovine danas je trojicu bivših pripadnika Armije Republike BiH osudio na ukupno 37 godina zatvora zbog počinjenog ratnog zločina u selu Trusina kod Konjica.

Riječ je o Nihadu Bojadžiću koji je osuđen na 15 godina zatvora, Nedžadu Hodžiću koji je osuđen na 12 godina zatvora i Mensuru Memiću koji je osuđen na 10 godina zatvorske kazne.

Dževad Salčin i Senad Hakalović oslobođeni su krivice.

Iz Tužilaštva BiH zadovoljni su osuđujućim dijelom presude za jedan od najtežih ratnih zločina koji de desio na području Konjica.

"U Tužilaštvu smo u ovom predmetu poduzeli mnogo napora i aktivnosti. Pozvali smo blizu 90 svjedoka, uložili više od 300 dokaznih materijala u dokazivanju krivnje ovih optuženih", rečeno je iz Tužiteljstva.

U Trusini su ubijene 22 osobe među kojima je bilo osoba starije životne dobi, a ranjene su četiri osobe među kojima je bilo i djece.

Tužilaštvo BiH je prije nekoliko godina poduzelo aktivnosti u izručenju optuženih Raseme Handanović i Edina Džeke koji su također procesuirani za ovaj ratni zločin i osuđeni na zatvorske kazne.

"Nismo zadovoljni oslobađajućim dijelom presude pa ćemo donijeti odluku o ulaganju žalbe na oslobađajuću presudu i u cilju traženja većih kazni za osuđene počinitelje", zaključeno je iz Tužilaštva.

Zločin u Trusini desio se 16. aprila 1993. godine, a tokom kojeg je ubijeno 18 civila hrvatske nacionalnosti kao i četiri zarobljena vojnika Hrvatskog vijeća odbrane.

Za zločine u Trusini do sada je bila osuđena samo Rasema Handanović i to na pet i pol godina zatvorske kazne.

XS
SM
MD
LG