Dostupni linkovi

Merkel: Izbjeglice treba ravnomjerno rasporediti kroz EU


Njemačka kancelaraka Angela Merkel saopštila je u utorak da bi izbjeglice trebalo fer raporediti širom Evrooske unije prema mogućnostima država članica da ih prime, kao dijelu strategije sa kojim se Evropa nosi sa nezbilježenom migracionom krizom.

"One izbjeglice koje su proganjene i bježe rata, trebalo bi fer raspodijeliti širom Evrope na bazi ekonomske snage i produktivnosti svake države posebno" rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji za medije sa španskim premijerom Marijanom Rahojom.

I Merkel i Rakoh su rekli da bi Evropska komisija morala učiniti više da pomogne u razrješenju krize, uključujući i obezbjeđivanje liste sigurnih zemlja tako da bi im bilo lakše da odrede da li su zahtjevi migranta za azil validni ili ne.

"Saglasili smo se da EK treba da definiše sigurne zemlje, da evropske države treba da ujedine svoje snage da bi pomogli Grčkoj i Italiji da otvore centre za registraciju i da oni koji nemaju pravo da traže azil budu vraćeni u zemlje njihovog porijekla" rekla je njemačka kancelarka.

"Mi se sada suočavamo sa najvećim izazovom za Evropu u godinama koje dolaze, nemam sumnji da je to tako" rekao je španski premijer Rahoj.

XS
SM
MD
LG