Dostupni linkovi

Japan se žalio UN zbog namere Bana da prisustvuje parade u Pekingu


Tokio se žalio Ujedinjenim nacijama zbog namere generalnog sekretara UN Ban Ki-muna da prisustvuje velikoj vojnoj paradi u Pekingu kojom se obeležava 70-godišnjica završetka Drugog svetskog rata i pobede nad Japanom.

Portparol vlade Japana Jošide Suga pozvao je UN da budu "neutralne" u toj situaciji, nakon što je Tokio podneo žalbu toj svetskoj organizaciji, prenosi agencija AFP.

"Želimo da ohrabrimo druge zemlje članice da gledaju u budućnost, a ne da se nepotrebno fokusiraju na pojedinačne događaje iz prošlosti", izjavio je danas Suga na konferenciji za štampu.

Na vojnoj paradi u Pekingu u četvrtak, učestvuje 12.000 vojnika i 500 komada teškog naoružanja uz 200 aviona koji će leteti iznad trga Tjananmena.

Kineski zvaničnici objavili su da će paradi prisustvovati dvadesetak šefova država i vlada, među kojima ruski predsednik Vladimir Putin, južnokorejska predsednica Park Gen Hje i predsednik Južnoafričke Republike Džejkob Zuma.

Takođe je najavljen dolazak generalnog sekretara UN, dok japanski zvaničnici, uključujući premijera Šinzo Abea, neće prisustvovati paradi.

Tokio je ranije saopštio da je Abe odlučio da odloži posetu Kini u periodu oko parade, ali lokalni mediji navode da je vlada zabrinuta da će se odsustvovanjem sa parade Japan pokazati u lošem svetlu.

Abe je ranije izrazio želju da se sastane sa predsednikom Kine Sji Đinpingom početkom septembra, ali sastanak još uvek nije zvanično potvrđen.

Bivši premijer Japana, Tomići Murajama, koji se međunarodnoj zajednici iskreno izvinio 1995. godine takođe će prisustvovati proslavi savezničke pobede.

Francuska i Italija će poslati svoje ministre spoljnih poslova, kažu kineski zvaničnici, ali predstavnici vlada SAD, Nemačke i Kanade će biti ambasadori u Kini.

XS
SM
MD
LG