Dostupni linkovi

Žandari: Nismo upotrebil prekomernu silu protiv Vučićevog brata


Pred Višim sudom u Beogradu danas je nastavljeno suđenje osmorici pripadnika Žandarmerije koji se terete za napad na braću premijera i gradonačelnika Beograda, Andreja Vučića i Predraga Malog, kao i dvojicu pripadnika vojne jedinice Kobra tokom Parade ponosa 2014. godine.

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva terete se Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dragan Savić, Dalibor Đorđević, Zlatko Gigić, Boban Lekić, Mitar Milosavljević i Rade Matić.

Mitrović, Stojanović i Savić su danas pre podne u Palati pravde, na početku dokaznog postupka, rekli da ostaju pri ranijim iskazima i da su 28. septembra 2014. godine postupali po zakonu, bez prekomerne upotrebe sile.

Oni su rekli da su četiri građanina toga dana, prilikom manifestacije visokog rizika, probila policijski kordon, nisu se obazirali na upozorenja i naredbe policije, kao i da su napali policiju - jedan je potegao pištolj, a jedan flašom gađao policajca.

Kako su objasnili, četiri građanina su se oglušili na više puta izdato naređenje: "Lezi dole", "Odbij" i odbili su da se legitimišu uz rečenice: "Ko si ti da me zaustavljaš" i "Sad ću da vas rasformiram".

Mitrović je rekao da je iskoristio službenu palicu ali samo kako bi sprečio da neko bude ubijen ili povređen, a Stojanović da je palicom blokirao udarac i šutiranje nogom, kao i da je tek kasnije čuo da se radilo o Predragu Malom.

Stojanović je rekao da je Predraga Malog pustio bez ikakve lične isprave, što je mimo pravila, ali po naređenju komandira Milenka Božovića.

Prema njegovi rečima, komandir četvrtog odreda Žandramerije Senad Koštić tražio je da se izvrši uviđaj i pozove vojna policija, ali se to nije dogodilo.

Savić je rekao da su četiri građanina uputila policiji psovke i uvredljive reči. On je dodao da nije upotrebljavao silu, ali da je video da je jedan od njegovih kolega jednom građaninu palicom iz ruku izbacio pištolj.

Sva trojica odbila su da odgovaraju na pitanja tužilaštva jer smatraju da je ono na strani građana koji su ometali i ugrožavali policiju, ali i druge građane koji su učestvovali na skupu.

Đorđević je rekao da posle udarca nije išao kod lekara i da nema dokumentaciju o povredi zato što je odmah nakon incidenta usledio poziv na razgovor u Vladu Srbije, gde ih je dočekao premijer Aleksandar Vučić.

"U tom razgovoru premijer je želeo da čuje šta se dogodilo, a kada je dobio izveštaj rekao je da je sada sve završeno i da se vratimo zadacima", rekao je Đorđević i dodao da mu je premijer, nakon što mu je rekao da je dobio udarac u bradu, kazao:"Lažeš".

XS
SM
MD
LG