Dostupni linkovi

Beograd: Odloženo suđenje za paljenje zastave SAD


U Višem sudu u Beogradu danas je za 30. septembar odloženo suđenje zameniku predsednika Srpske radikalne stranke Nemanji Šaroviću optuženom za paljenja zastave Sjedinjenih Američkih Država u novembru 2012.

Na optuženičkoj klupi je trebalo da se nađu učesnici nereda 21. februara 2008. godine: Dejan Vučković, Đorđe Tomin, Nikola Kosanović, Dušan Sedlar, Aleksandar Erceg, Filip Backović, Dragan Marinkov, Mladen Nebrigić, Marko Novitović, Draženko Nikolić, Milan Dubočanin i Milan Tomas.

Optuženi se terete za krivično delo izazivanja opšte opasnosti.

Oni se terete da su 21. februara 2008. godine oko 18.30 u Ulici kneza Miloša organizovano došli kod ambasade SAD i gađali je kamenicama, bakljama i drugim predmetima i tako izazvali požar. Navodi se i da je u prostorijama ambasade stradao Zoran Vujović i da su optuženi bili svesni te mogućnosti.

Na teret im se stavlja da su u Ulici kneza Miloša prethodno gađali ambasade Hrvatske i Nemačke, gde su takođe izazvali manji požar.

Sredinom oktobra 2014. godine Više tužilaštvo je dobilo izveštaj radne grupe Ministarstva unutrašnjih poslova o paljenju ambasada na osnovu kojeg je pokrenulo novu istragu.

Mediji su preneli da se istraga vodi protiv penzionisanih generala Stevana Bjelića, tadašnjeg načelnika Beogradske policije Borivoja Tešića koji je komandovao Žandarmerijom, tadašnjeg načelnika Uprave policije MUP Srbije Mladena Kuribaka, kao i nekadašnjeg rukovodioca u Beogradskoj policiji Slobodana Vukolića i oficira iz vrha komande Žandarmerije Bojana Markovića i Zorana Raškovića.

XS
SM
MD
LG