Dostupni linkovi

Iran odbio čuvenog dirigenta zbog izraelskog porekla


Iran je odbio posetu čuvenog dirigenta Danijela Barenboima koji predvodi Berlinsku filharmoniju, jer je izraelskog porekla, saopštilo je iransko Ministarstvo kulture.

"Nemamo ništa protiv dolaska nemačkog nacionalnog orkestra, ali se protivimo dolasku osobe koja vodi taj orkestar. Ta osoba ima nekoliko državljanstava, među kojima je i izraelsko", izjavio je portparol ministarstva Husein Nušabadi.

Barenboim, argentinsko-izraelski dirigent, planirao je da održi koncert u Teheranu.

"Naša istraga je pokazala da on (Barenboim) ima veze s Izraelom, gde je odrastao i gde su mu živeli roditelji. Osumnjičen je da ima veze sa zemljom koja je nelegitimna", rekao Nušabadi i dodao da se Iran protivi dolasku "svakog pojedinca koji ima neke veze s cionističkim režimom".

Iran ne priznaje Izrael i podržava radikalne islamističke grupe, poput palestinskog Hamasa i Islamskog džihada.

Berlinska filharmonija je saopštila da je šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer koji će uskoro posetiti Teheran, prihvatio da podrži koncert u Iranu, uz ocenu da Barenboim "želi da muzika bude dostupna svima, bez obzira na nacionalno, versko i etničko poreklo".

Barenboim je u Izraelu politički kontroverzna ličnost. Prvi put je u Izraelu dirigovao u izvođenju odlomka Vagnerove opere "Tristan i Izolda". Zbog antisemitskih stavova, muzika Riharda Vagnera, omiljena Adolfu Hitleru, se ne izvodi u Izraelu.

Dirigent je s palestinskim književnim teoretičarem Edvardom Saidom učestvovao 2002. godine u formiranju izraelsko-arapskog orkestra mladih.

Barenboim je zbog koncerta za jedinstvo palestinskog naroda i mir između Izraela i Palestine, održanog 2008. godine u Ramali, nagrađen počasnim palestinskim državljanstvom.

XS
SM
MD
LG