Dostupni linkovi

Vujadin Popović služi kaznu za genocid u Njemačkoj


Haški sud (ICTY) je objavio povjerljivu odluku donešenu krajem svibnja ove godine – o upućivanju oficira Vojske Republike Srpske (VRS) Vujadina Popovića na odsluženje doživotne kazne zatvora u Njemačku, javlja dopisnik RSE.

Početkom ove godine Žalbeno vijeće je potvrdilo dugogodišnje kazne oficirima Vojske Republike Srpske osuđenim za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici i Žepi u srpnju 1995. godine, odbacivši gotovo sve relevantne žalbene osnove osuđenika u slučaju poznatom kao Popović i drugi.

Žalbeni suci su potvrdili nalaze prvostupanjskog Vijeća u vezi osuda za genocid, dodatno osudivši dio oficira VRS-a i za udruživanje zbog počinjenja genocida, ubojstvom oko 8000 bošnjačkih dječaka i muškaraca.

Vujadinu Popoviću, načelniku sigurnosti Drinskog korpusa VRS-a i Ljubiši Beari, načelniku sigurnosti u Glavnom štabu VRS-a – potvrđene su kazne doživotnog zatvora.

Dugogodišnja presuda od 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebenici potvrđena je i za Dragu Nikolića, sigurnosnog oficira Zvorničke brigade VRS.

Zapovjedniku Zvorničke brigade VRS Vinku Pandureviću, ostala je također prvostupanjska zatvorska kazna od 13 godina, dok je Radivoju Miletiću, načelniku za operativno-nastavne poslove Glavnog štaba, kazna smanjena tek neznatno - s 19 godina zatvora na 18.

„Raspravno vijeće je zaključilo da su snage bosanskih Srba ubile nekoliko tisuća bosanskih muslimana na raznim lokacijama na području Bratunca i Zvornika. Pregledavši argumente strana Žalbeno vijeće zaključuje da podnositelji žalbe nisu pokazali da ni jedan razumni presuditelj o činjenicama – ne bi mogao donesti iste zaključke kao i Raspravno vijeće te u skladu s tim odbacuje njihovu argumentaciju“, naveo je tada u žalbenoj presudi predsjednik peteročlanog Žalbenog vijeća - Patrick Robinson.

XS
SM
MD
LG