Dostupni linkovi

Dačić: Milion eura nije dovoljno za azilante


Srbija i Makedonija zatražile su danas u Beču da Evropska unija preduzme nešto po pitanju azilanata, s obzirom da milion eura, koliko je izdvojeno za pomoć ovim zemljama, nije dovoljno.

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić ukazao je, na konferenciji za štampu, da je Evropa suočena sa najvećom izbegličkom krizom od Drugog svetskog rata, i da je riječ o seobi naroda, na čijem putu se nalazi Srbija kao zemlja tranzita.

"Kada sam postao ministar unutrašnjih poslova 2008.broj podnetih zahteva za dobijanje azila bio 77, a u toku ove godine imamo 94.000 molbi. Iako većina migranata koji ulaze u Srbiju iz Bugarske, Makedonije, prije toga iz Grčke, iskazuje namjeru da zatraži azil, jasna je namera da je naša zemlja samo tranzitna", objasnio je on ocijenivši da podizanje ograde ne može biti adekvatan odgovor migratornim izazovima.

"Godinama ste govorili da azilanti dolaze iz Srbije i Makedonije u EU, mi možemo sada da kažemo da nama migranti dolaze iz EU. Pitamo vas kada ćete da uspostavite jasne kontrole i kako ćete da spriječite da dolaze.

Nećete to spriječiti sa milion evra koje nameravate da date“, podvukao je Dačić.

On je poručio da EU, koja traži od Srbije i zemalja regiona da naprave akcioni plan u vezi imigranata, treba najpre da naprave svoje akcione planove.

"Pošto ga vi u Evropi nemate najveći teret ćemo platiti mi, i toga smo svjesni", naglasio je on.

Za konferenciju o problemu azilanata, koji je EU zakazala u oktobru, Dačić je ocijenio da se održava kasno.

XS
SM
MD
LG