Dostupni linkovi

Svilanović: Bečki samit najvažniji za Balkan ove godine


Generalni sekretar Regionalnog vijeća za saradnju (RCC) Goran Svilanović ocijenio je Regionalnu konferenciju u Beču kao ovogodišnji najvažniji sastanak koji se odnosi na zapadni Balkan i na Bosnu i Hercegovinu.

"U prethodnih godinu dana, u nekoliko navrata su se sastajali ministri saobraćaja, ministri spoljnih poslova, a konačan dogovor postigli su premijeri. Koliko je meni poznato, na osnovu dogovora o prioritetnim saobraćajnim koridorima, 10 projekata će dobiti direktnu finansijsku podršku od Evropske unije", kazao je Svilanović Feni.

Po njegovim procjenama, u ovom trenutku se očekuje da na samitu u Beču EU omogući 600 miliona eura za te projekte, a radi se o direktnim sredstvima pomoći, tako da će neki od projekata biti započeti možda već prije kraja godine.

Navedena sredstva, kaže, odnose se i na projekte koje je BiH predložila, a radi se o željezničkoj i putnoj infrastrukturi.

Istakao je da će samitu u Beču prisustvovati i predstavnici Evropske investicione banke (EIB), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Svjetske banke, s kojima će biti razgovora o sredstvima koja oni mogu da osiguiraju, ali tu se radi o kreditima.

XS
SM
MD
LG