Dostupni linkovi

Tači: Srbija mora prihvatiti odgovornost za početak svih ratova


Ministar inostranih poslova Kosova Hašim Tači izjavio je da su dobrodošle inicijative premijera Srbije Aleksandra Vučića za pomirenje na prostoru bivše Jugoslavije, ali da bi uspele, one moraju biti utemeljene na punom, a ne, kako je rekao, selektivnom prihvatanju istine o onome što se dogodilo u bivšoj Jugoslaviji, o ratovima u Sloveniji i Hrvatskoj, sve do rata na Kosovu 1999.

"Mi moramo misliti o budućnosti, naravno o pomirenju, ali, jednostavno, ne možemo niti imamo pravo zaboraviti prošlost. To je moja poruka za Sarajevo i sve ostale", kazao je Tači u intervjuu za sarajevski Dnevni avaz. Tači je optužio Srbiju da je počela ratove u Sloveniji, pa u Hrvatskoj, onda u BiH i na kraju na Kosovu, a da sada pokušava da bude "najveći mirotvorac u region".

"No, ne sme se zaboraviti ta istina, da su oni počinili genocid u Hrvatskoj, u Srebrenici i onda na Kosovu. Niko ne može iznova pisati istoriju o tome…. Oni (Srbi) počeli su ratove u bivšim jugoslovenskim republikama i na Kosovu, a Srbija je direktno, kao država, a ne samo na nivou pojedinaca počinila sve te genocide u Srebrenici, u Hrvatskoj i na Kosovu”, kazao je on.

Upitan kako će Priština u nastavku pregovora sa Beogradom odgovoriti na zahteve da se na severu Kosova formira zajednica srpskih opština, te na primedbe onih koji tvrde da se na Kosovu ovim uvodi "nova Republika Srpska", Tači je odgovorio da se to neće dozvoliti.

"To znači da će to biti asocijacija, a ne poseban entitet, dakle biće to normalna asocijacija, kao i druge koje već imamo", istakao je on.

XS
SM
MD
LG