Dostupni linkovi

Nastavljen sunovrat svetskih berzi


U prvih nekoliko minuta trgovanja ključni indeks Dow Jones Industrials, u čijem su sastavu deonice 30 najznačajnijih američkih kompanija, sunovratio se za više od hiljadu bodova, ili više od 5 odsto. Tehnološki Nasdaq Composite pao je za 8 posto.

Akcije na evropskim berzama nastavile su danas veliki pad posle sloma kineskog finansijskog tržišta, a evropske kompanije to je koštalo više od 400 milijardi evra.

Ovo bi mogao da bude najgori dan za sveobuhvatni evropski berzanski indeks od marta 2009. godine, kada je u jednom danu oslabio za 5,2 odsto.

Prethodno su akcije na berzama u Aziji oslabile na najniži nivo u poslednje tri godine, a pad uzima sve veći zamah u Kini, zbog čega investitori beže od rizične imovine.

Mnogi su zbog izrazito velikih gubitaka na azijskim i evropskim berzama današnji ponedjeljak prozvali crnim.

Nedavna neočekivana devalvacija kineskog juana i pad cena dionica u Šangaju od polovine godine za više od 30 posto izazvali su strahovanja da bi problemi kineske ekonomije mogli izazvati usporavanje rasta celokupne svetske privrede.

Uprkos najavi kineskih vlasti da će uvesti nove mere za stabilizaciju tržišta, jutros su cene dionica u Šangaju potonule za još 8 posto, nakon što su se prošle sedmice strmoglavile za više od 11 posto.

Kineske vlasti su poručile da će omogućiti državnom penzionom fondu ulaganje u deonice, što očigledno nije umirilo ulagače.

Usporavanje rasta kineske privrede, najvećeg svetskog potrošača sirovina, moglo bi dovesti do pada potražnje za njima, pa je cena nafte i drugih sirovina najniža u poslednjih šest godina. Nafta je pala na ispod 40 dolara za barel, po prvi put od izbijanja globalne finansijske krize.

Na strahovanja ulagača ukazuje snažan, 48-postotni rast VIX 'indeksa straha' Čikaške berze opcija, koji je juče dostigao 28,4 boda, što je najviši nivo od oktobra prošle godine.

XS
SM
MD
LG