Dostupni linkovi

Broj poginulih u Tjanđinu povećan na 122


Kineske vlasti saopštile su danas da je broj poginulih od eksplozije u skladištu hemijskih sredstava u luci Tjanđin povećan na 122, a da se još 54 osobe vode kao nestale.

Gradske vlasti Tjanđina navode da je u broj poginulih od eksplozije 12. avgusta uključeno 67 vatrogasaca, a da se njih još 37 vodi kao nestalo.

Među poginulima ili nestalima je i 11 policajaca.

Tehničari su zabilježili da je unutar evakuacione zone široke tri kilometra nivo cijanida 356 puta viši od bezbjednog, mada nema kontaminacije izvan te zone.

U zonu katastrofe puštene su manje životinje, poput zečeva, golubova i pilića radi ispitivanja da li je okruženje bezbjedno za ljude.

Oko 700 tona veoma toksičnog sodijum cijanida nalazilo se u skladištu na lokaciji na kojoj su odjeknule eksplozije.

Vlasti su izgradile branu od pijeska i zemlje oko centralnog dijela eksplozije, koja je zahvatila površinu od 100.000 metara kvadratnih kako bi spriječile širenje zagađenja. Takođe su ispražnjeni kanali i cijevi da bi se napravilo mjesta za kišnicu.

Izlaganje manjoj koncentraciji sodijum cijanida može da izazove slabost, mučninu i iritaciju očiju, a hronično izlaganje utiče na kardiovaskularni i centralni nervni sistem.

XS
SM
MD
LG