Dostupni linkovi

Ban pozvao na smirivanje tenzija na Korejskom poluostrvu


Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je danas Sjevernu i Južnu Koreju da ne preduzimaju bilo kakve akcije koje bi mogle dodatno da pojačaju tenzije, nakon što je Seul odbio da zaustavi propagandu protiv Pjongjanga, koji je vojsku stavio u stanje ratne pripravnosti.

Ban Ki Mun, bivši južnokorejski ministar spoljnih poslova, duboko je zabrinut najnovijim razvojem događaja na Korejskom poluostrvu", izjavio je portparol UN Eri Kaneko.

"Generalni sekretar UN pozvao je obje strane da se uzdrže od bilo kakvih akcija koje bi povećale tenzije i pozvao ih da se uključe u pokretanje dijaloga za smanjenje tenzija i promovisanje mira i stabilnosti na Korejskom poluostrvu", izjavio je Kaneko.

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un naredio je da vojska bude u stanju ratne pripravnosti od danas u 17.00 časova po lokalnom vremenu, nakon što je Pjongjang objavio ultimatum Seulu da obustavi propagandu protiv Sjeverne Koreje u roku od 48 časova.

Tenzije su pojačane od juče, kada je Sjeverna Koreja pucala na zvučnik putem kojeg se na granici emituju poruke protiv vlasti u Pjongjangu.

Južni susjed odgovorio je artiljerijskim salvama. Obje strane saopštile su da nije bilo žrtava niti štete na njihovim teritorijama.

XS
SM
MD
LG