Dostupni linkovi

Tači: Ne mogu se izjednačiti genocid i odbrana


Zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova, Hašim Tači izjavio je danas na sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku da je Kosovo stvorilo uslove za formiranje specijalnog suda, ali je ocenio i da niko na Kosovu neće dozvoliti da se "genocid države Srbije" izjednačava sa "eventualnim radnjama očajnih pojedinca iz zajednice potlačenih".

Tači je na sednici o redovnom tromesečnom izveštaju generalnog sekretara UN, Ban Ki Muna o stanju na Kosovu rekao da se nada se da će "Savet bezbednosti UN prepoznati zrele napore kosovske vlade da se bave svim zločinima počinjenim u godinama rata".

Kosovo je proteklih meseci suočeno sa nekim od najtežih izazova u poslednjih nekoliko godina, ali su ti izazovi bili prilika da Kosovo dokaže svoju transformaciju iz zemlje u kojoj su bile potrebna pomoć za očuvanje bezbednosti, a sada je izvor stabilnosti i mira, rekao je Tači.

"Niko na Kosovu, uključujući i mene, neće stajati skrštenih ruku i dozvoliti da se kroz Specijalni sud izjednačavaju genocidne radnje Slobodana Miloševića, države Srbije, sa eventualnim radnjama očajnih pojedinaca iz zajednice potlačenih, koje su počinjene tokom ili nakon rata. Rat Srbije protiv Kosova je vođen uz učešće vojske, policije i paravojnih jedinica, a uz podršku srpskih intelektualaca. To je bio čist i jednostavan fašizam", rekao je Tači.

Govoreći o zahtevu Kosova za prijem u UNESKO, Tači je rekao da Kosovo ima pravo da postane članica bez obzira na to što nije članica UN, pod uslovom da za to dobije dvotrećinsku većinu glasova u Generalnoj skupštini. Takođe, on je rekao i da su mnoge zemlje - od Austrije do Vjetnama, postale članice UNESKA mnogo pre nego sto su postale deo UN.

Tači je dodao da je baština zaštićena modernim zakonskim okvirom koji je odobrio izaslanik UN-a Marti Ahtisari.

"Naša policija štiti 95 odsto lokaliteta Srpske pravoslavne crkve. Snage NATO-a su nam poverile njihovu zaštitu i zadovoljni su bezbednošću", rekao je Tači i dodao da će Kosovo zatražiti prijem i u Interpol i Savet Europe.

XS
SM
MD
LG