Dostupni linkovi

Nacionalna fronta isključila utemeljitelja Le Pena


Povijesni čelnik francuske krajnje desnice Jean-Marie Le Pen je u četvrtak isključen iz Nacionalne fronte (FN), stranke koju je osnovao i vodio gotovo 40 godina, nakon sukoba s kćeri Marine kojoj je 2011. prepustio vodstvo.

Le Pen je u četvrtak navečer na I-Tele izjavio da je uvrijeđen tom odlukom i da će ju na sudu poništiti. Dodao je da se osjeća uhvaćenim u zamku te da mu je postavljena klopka.

Sklon rasističkim i antisemitskim istupima, on je sankcioniran nakon novog niza provokacija o holokaustu, nakon kojih se Marine Le Pen ogradila od oca.

Odluku o njegovom isključenju je donijela većina članova izvršnog odbora FN-a nakon trosatnog ispitivanja 87-godišnjeg Le Pena. Kako bi bilo nepristrano, Marine Le Pen nije sudjelovala na tom ispitivanju.

Izvršni odbor stranke ga je odlučio isključiti nakon što je Le Pen u aprilu ponovio poznate izjave da su plinske komore tek "pojedinost" u povijesti.

To je bilo previše za Marine Le Pen (47) koja je vođenje stranke pokušavala udaljiti od rasizma i antisemitizma prošlosti, iako je zadržala glavnu liniju stranke obilježenu nacionalističkim i antiimigracijskim stajalištima.

Otvoreno se ogradila od oca i naglasila da izvodi "političko samoubistvo", a zatim ga je suspendirala iz stranke. Upadom na veliki skup stranke u maju Jean-Marie Le Pen je tu suspenziju osporio.

Njezina strategija normalizacije je usmjerena na jačanje ambicija prije predsjedničkih izbora u Francuskoj 2017. za koje joj sve ankete u posljednjih godinu dana predviđaju ulazak u drugi krug.

XS
SM
MD
LG