Dostupni linkovi

Benicio Del Toro stigao u Sarajevo, večeras dobija nagradu SFF


Oskarovac Benicio del Toro doputovao je danas u Sarajevo gdje će mu biti uručena nagrada Počasno Srce Sarajeva za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti.

Del Toru će nagrada Sarajevo film festivala biti uručena večeras u Narodnom pozorištu, a u okviru Open Air programa festivala sarajevskoj publici će predstaviti dramu "Savršen dan" Fernanda Leona de Aranoe gdje igra glavnu ulogu.

Poznati glumac održaće i predavanje za učesnike programa Talents Sarajevo, festivalske platforme za povezivanje i obuku novih filmskih talenata iz jugoistočne Evrope i južnog Kavkaza, prenose bosanski mediji i podsjećaju da je od osnivanja 2007. Talents Sarajevo postao regionalni centar za edukaciju i međusobno upoznavanje filmskih radnika.

Del Toro je Oskara dobio za ulogu u filmu "Putevi droge" a bio je nominovan za nagradu Američke filmske akademije za rolu u filmu "21 gram".

Dobitnik je brojnih međunarodnih priznanja, sarađivao je sa rediteljima kao što su Pol Tomas Anderson, Oliver Stoun, Robert Rodrigez, Stiven Soberberg, Alehandro Gonzales Injaritu, Gaj Riči, Piter Vir, Šon Pen, Teri Gilijam...

Najnovije ostvarenje je uloga u filmu "Sicario" gdje igra uz Emili Blant i Džoša Brolina.

Među ranijim dobitnicima nagrade Počasno Srce Sarajeva su Anđelina Džoli, Gael Garsija Bernal, Stiv Bušemi, Majk Li, Džafar PAnahi, Danis Tanović.

Filmski festival u Sarajevu zatvara se 22. avgusta

XS
SM
MD
LG