Dostupni linkovi

Arbitražni sud će sam imenovati hrvatskog i slovenačkog sudiju


Stalni arbitražni sud u Hagu objavio je danas da će sam imenovati hrvatskog i slovenačkog sudiju i potom razmotriti posledice odustajanja Hrvatske od arbitražnog sporazuma sa Slovenijom, prenosi agencija Hina.

"Jednom kad se Sud ponovno konstituiše, namerava da pažljivo razmotri stavove strana, uključujući učinke najavljene namere Hrvatske da odustane od arbitražnog sporazuma i moguće posledice po sadašnji postupak", navodi se u saopštenju suda.

Sud je odlučio da imenuje sudije nakon što Hrvatska i Slovenija nisu u zadanom roku predložile zamene za hrvatskog i slovenačkog arbitra Budislava Vukasa i Ronija Abrahama, koji su dali ostavke.

Vlada Slovenije saopštila je u vezi sa današnjom odlukom suda da je ponovno uspostavljanje tribunala u skladu sa Arbitražnim sporazumom.

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova nije htelo da komentariše najavu suda, već je samo ponovilo stav da je arbitražni postupak "nepovratno kompromitovan postupcima slovenske strane".

Hrvatska je odlučila krajem jula da jednostrano odustane od arbitražnog postupka u graničnom sporu oko Piranskog zaliva, optužujući slovenačku stranu da je lobirala arbitražni sud da presudi u njenu korist.

XS
SM
MD
LG