Dostupni linkovi

Igman: Dve decenije od pogibije američkih diplomata i francuskog vojnika


Polaganjem venaca i cveća na spomen-obeležju na Igmanu danas je obeleženo 20 godina od pogibije američkih diplomata - Džozefa Kruzela, Roberta Frejzera, Samuela Nelsona Drua i francuskog vojnika Stefana Raula, koji su poginuli 1995. godine vraćajući se u Sarajevo nakon mirovne misije.

Spomen-obeležje je podignuto pored uništenog vojnog transportera u kojem su poginuli francuski vojnik i diplomate iz kabineta Ričarda Holbruka, specijalnog izaslanika tadašnjeg predsjednika SAD Bila Klintona.

Počast stradalim doplomatama i vojniku odali su predstavnici Ministarstva odbrane BiH, ambasada SAD i Francuske u BiH, NATO-a, kao i predstavnici međunarodnih institucija.

Ministarka odbrane BiH Marina Pendeš istakla je da životi američkih diplomata i francuskog vojnika nisu izgubljeni uzalud jer građani BiH cene hrabrost stradalih koji su doprineli okončanju rata u ovoj zemlji.

Od stradanja američkih diplomata i francuskog vojnika prošlo je 20 godina, ali nije umrlo sećanje na taj dan koji i u budućnosti treba da se obeležava, poručila je ambasadorka SAD u BiH Morin Kormak.

XS
SM
MD
LG