Dostupni linkovi

Budva: Batine zbog poljupca u diskoteci


Budva, ilustrativna fotografija
Budva, ilustrativna fotografija

Nedavno su mladić iz Crne Gore i mladić iz Njemačke, koji su u emotivnoj vezi, isprebijani i izbačeni iz poznate diskoteke “Top Hill” u Budvi. Njih je prvo napao, a potom iz objekta izbacio pripadnik obezbjeđenja. Tužilac i policija rade na slučaju, mediji prenose kako je napadač navodno identifikovan, a u menadžmentu poznate diksoteke osuđuju ponašanje zaštitara koji je otpušten.

Da li cijeli slučaj još jednom potvrđuje ranjivost i ugroženost LGBT populacije u Crnoj Gori i da li u svijet šalje ružnu sliku o Crnoj Gori koja bi trebalo da bude otvorena za sve turiste?

Igora, koji je crnogorski državljanin, i njegovog partnera koji je Njemac poljubac je skupo koštao u ranim jutarnjim satima 16. avgusta u diskoteci Top Hill u Budvi. Nijesu očekivali da će zbog toga dobiti batine, biti vrijeđani i nazivani pogrdnim imenima i to od nikog drugog nego od predstavnika obezbjeđenja čiji je posao da štiti goste najpopularnije diskoteke u ovom dijelu Jadrana.

Prilikom nasilnog izvođenja iz diskoteke njemačkog državljanina je ošamario, a crnogorskom državljaninu je zadao udarce u potiljak:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00
Direktan link

Napadnuti mladići su nakon incidenta odmah kontaktirali budvansku policiju iz koje im je, međutim rečeno da patrola nije u mogućnosti da izađe na lice mjesta već da oni treba da dođu u stanicu policije i podnesu prijavu.

Prema nezvaničnim saznanjima lista Pobjeda, policija je identifikovala radnika obezbjeđenja koji je napao dvojicu mladića.

Od policije, međutim, u srijedu nije bilo moguće dobiti informacije u kojoj fazi je istraga napada na istopolni par.

Nakon tri dana od incidenta oglasili su se iz menadžmenta Top Hilla iz kojeg su saopštili da su odmah, po saznanju za incident, predstavnicima LGBT Foruma Progres saopštili da definitivno ne podržavaju nijedan vid nasilja pa ni homofobično i da će dati sve od sebe da ovaj slučaj ispitaju do detalja.

Menadžment kompanije “Top Hill” je službeno informisao da je osoba odgovorna za homofobični incident otpuštena s posla i da joj su dali instrukcije da se samostalno prijavi Upravi policije što je, prema poslednjim saznanjima kompanije “Top Hill”, i uradila.

Kompanija “Top Hill” uputila je izvinjenje žrtvama incidenta i kompletnoj LGBT zajednici uz obećanje da će ubuduće obratiti više pažnje na ovakve i slične događaje kako bi se svi gosti u diskoteci bezbjedno i ugodno osjećali.

Podsjećaju da je politika poslovanja diskoteke, njenog menadžmenta i osoblja, od samog osnivanja kompanije, između ostalog da posvete najveću pažnju sigurnosti njihovih gostiju.

Iz diskoteke “Top Hill” je još navedeno da se i prilikom zapošljavanja osoblja ne sprovodi bilo kakva diskriminacija, po bilo kom osnovu, pa zato, među zaposlenima, ima i pripadnika LGBT zajednice.

Inače, Top Hill je 2012. godine od International clubbing show iz Monaka proglašen za najbolji noćni klub u svijetu i slovi za mjesto koje, osim pripadnika opšte populacije, privlači i pripadnike LGBT zajednice iz cijelog svijeta.

Stevan Milivojević iz LGBT Foruma Progres ranije je kazao da u toj NVO očekuju od vlasnika kompanije koja upravlja diskotekom “Top Hil” da se odlučno distanciraju od homofobičnog nasilja i ponašanja predstavnika obezbjeđenja i tako zaštite svoju kompaniju i poslovni ugled od negativne reputacije:

„Nadam se da ovakvi izolovani slučajevi neće uticati na buduće dolaženje LGBT turista u Crnu Goru, ali svakako mislim da ukoliko ne budemo pažljivi određene firme kao što je Top Hill mogu imati štete od toga u smislu međunarodnog marketinga na ovom polju. No, vjerujem da će oni nadam se već u narednih par dana preduzeti neophodne korake kako bi se ogradili od ovog djela ili da prihvate odgovornost ili da se izvinu ili da imaju neko objašnjene za ovo što se dogodilo, kao i plan kako ovakve stvari izbjeći u budućnosti", naveo je Milivojević.

XS
SM
MD
LG