Dostupni linkovi

Pusić: Srbija da pričeka, a ne da zaoštrava odnose


Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske neće reagovati na protestnu notu srpskog ministarstva zbog promene Statuta Grada Vukovara, kojom su ukinute dvojezične table.

Zagrebački Jutarnji list piše da je iz tog ministarstva poručeo da je to pitanje koje će Hrvatska rešavati kroz svoje institucije.

"Inače, cenili bismo da susedna zemlja pričeka da se problemi reše, kao što smo ih uvek do sada i rešavali - kroz institucije, a ne da se svaka prilika koristi za zaoštravanje odnosa. Pritom, uloga političara je da svojim izjavama tenzije smiruju, a ne potpiruju", poručili su iz ministarstva Vesne Pusić.

Ukidanje dvojezičnosti na tablama javnih institucija u Vukovaru izazvalo je burnu reakciju među Srbima u Hrvatskoj, ali i u Srbiji.

Srbija je tim povodom protestnom notom upozorila Hrvatsku da je “dužna da poštuje svoje međunarodne preuzete obaveze i traži hitnu reakciju državnih tela Hrvatske, dodajući da su najviši predstavnici Vukovara u godini kad celi svet slavi 70 godina pobjede nad fašizmom postali poznati široj javnosti po pevanju ustaških pesama iz vremena fašističke NDH.

Predsednik SNV-a Milorad Pupovac izjavio je da su posljednje dve godine “pokazale da u Hrvatskoj postoje snage jače od države i zakona , te da Srbima ne preostaje drugo nego da se obrate Savetu bezbednosti UN zbog ugrožavanja tekovina mirne reintegracije, kao i nepoštovanja Povelje UN-a o pravu na jezik i pismo.

XS
SM
MD
LG