Dostupni linkovi

Šojble: Paket pomoći Grčkoj u interesu Evrope


Nemački ministar finansija Volfgang Šojble pozvao je danas poslanike da podrže treći paket pomoći Grčkoj jer je to "u interesu Grčke i u interesu Evrope".

Nemački parlament danas glasa o dogovoru o trogodišnjoj pomoći Grčkoj od 86 milijardi dolara.

Šojble, član Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel, predstavio je poslanicima uoči glasanja argumente vlade i istakao da su grčke vlasti tokom prethodnih nekoliko sedmica preduzele krupne korake da povrate poverenje kreditora.

Jedan od najoštrijih kritičara Grčke, Šojble je priznao da mu glasanje za paket pomoći ne pada lako, ali da bi bilo "neodgovorno da se ne iskoristi prilika za novi početak u Grčkoj", imajući u vidu da je grčki parlament već odobrio velike reforme koje su zahtevali međunarodni kreditori.

"Ako Grčka ispuni svoje obaveze i ako program bude potpuno i odlučno sproveden, grčka ekonomija može ponovo da raste. Prilika je tu. Da li će biti iskorišćena samo Grčka može da odluči". Nemačka daje najveći doprinos paketima pomoći Grčkoj.

Dogovor o pomoći Grčkoj treba da odobre parlamenti nekoliko evropskih zemalja. To su već učinili španski i estonski poslanici, a Holanđani bi trebalo da glasaju danas.

XS
SM
MD
LG