Dostupni linkovi

Američka zastava podignuta u Havani nakon 54 godine


Tri američka marinca podigli su američku zastavu na ambasadu SAD u Havani po prvi put posle 54 godine na ceremoniji koju je predvodio američki državni sekretar Džon Keri kojom je obeleženo uspostavljanje diplomatskih odnosa između Vašingtona i Havane.

Tri penzionisana marinca koji su spustili američku zastavu sa ambasade u Kubi 1961. takođe prisustvuju svečanosti predavši novu zastavu marincima koji su je podigli na jarbol.

Keri je istakao da će se SAD snažno zalagati za primenu demokratskih principa i reforme na Kubi, ali da da sami Kubanci treba da odluče o budućnosti svoje zemlje.

“Uvereni smo da će kubanski narod imati najviše koristi od istinske demokratije, u kojoj mogu da slobodno izaberu svoje lidere, izraze svoje ideje i upražnjavaju veru, u kojoj se potpunije ostvaruju principi ekonomske i socijalne pravde, institucije odgovorne onima kojima služe a civilno društvo slobodno i omogućeno mu da se

Stotine Kubanaca okupile su se ispred ambasade kako bi prisustvovale, prema opštoj oceni, istorijskom danu u odnosima dve zemlje, koje su prekinule diplomatske odnose pre pet decenija.

Kubanska televizija prenosi ovaj događaj uživo, objavljuje podatke iz biografije Džona Kerija i izjave običnih Kubanaca koji podržavaju detant sa SAD kao nepohodan i pozitivan korak za svoju zemlju. Džinovske kubanske zastave vijore se sa balkona na susednim zgradama, i ljudi sa prozora posmatraju dešavanja ispred ambasade.

Visoki zvaničnici Kube, šefovi američkih kompanija i Amerikanci poreklom sa Kube koji se bore za otopljavanje odnosa dve zemlje, okupili su se ispred nekadašnje zgrade Američke interesne sekcije na čijoj fasadi sveže utisnutim slovima piše "Ambasada Sjedinjenih Američkih Država".

Pre podizanja zastave, stihove je pročitao američko-kubanski pesnik Ričard Blanko, koji je isto to radio na drugoj predsedničkoj inauguraciji Baraka Obame. Keri će se sastati u Havani sa ministrom spoljnih poslova Kuba, kubanskim nadbiskupom i, odvojeno, sa odabranim kubanskim disidentima.

Obama i predsednik Kube Raul Kastro saopštili su 17. decembra da će obnoviti diplomatske veze nakon 54 godine pauze. Sadašnji predsednik je rođeni brat Fidela Kastra, vođe kubanske revolucije koja ga je 1959. godine dovela na vlast.

Fidel Kastro je preneo predsednička ovlašćenja na brata Raula 2006. godine, koji je dve godine kasnije i zvanično postao predsednik države.

XS
SM
MD
LG