Dostupni linkovi

AI: Skandalozan odnos Austrije prema azilantima


Tretman kojem su izloženi azilanti u Austriji je "skandalozan", saopštila je danas organizacija "Amnesti internešnel" (AI) i optužila tu zemlju za nemar prema beskućnicima i gladnim migrantima koji dolaze u rekordnom broju u zapadnu Evropu.

Oko 2.000 izbeglica sedmicama se nalaze na otvorenom u centru za prijem azilanata u Trajskirhenu, južno od Beča, gde temperatura dostiže 40 stepeni Celzijusovih, a jedina zaštita za ljude od olujnih kiša su ćebad.

Deca koja su izbjegla sama iz Avganistana i Sirije ne dobijaju nikakvu psihološku pomoć, žene moraju da koriste objekte za kupanje zajedno sa muškarcima, a jedna povređena beba ostavljena je pored autobusa na parkingu, navodi se u izveštaju.

"Ono što smo pronašli je poptuno skandalozno, zato što se ljudska prava tamo krše u ogromnoj meri bez ikakve povezanosti sa resursima", izjavio je Hajnc Pacelt, šef "Amnestija" u Austriji.

On je optužio vlasti ove zemlje da nisu u stanju da se organizuju na način koji bi sačuvao dostojanstvo migranata.

Austrijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova reagovalo je saopštenjem u kojem je rečeno da je porast broja izbeglica stvorio vanredne okolnosti i da se Ministarstvo trudi da poboljša situaciju.

U prvih šest mjeseci ove godine u Austriji je podneseno 28.300 zahteva za azil, što je više nego u čitavoj 2014. godini.

"Moguće je pronaći održivo rešenje samo na nivou čitave zemlje i Evrope", izjavila je austrijski ministar unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner.

XS
SM
MD
LG