Dostupni linkovi

Da li su stranci u Egiptu ugroženi?


Kairo
Kairo

Nije prvi put da se događaju ovakve stvari u Egiptu, kaže dugogodišnji dopisnik Politike sa Bliskog Istoka Borivoj Erdeljan na pitanje da li su stranci u toj zemlji ugroženiji nakon tvrdnji militanata takozvane Islamske države da je hrvatski državljanin Tomislav Salopek pogubljen.

“Nažalost stranci su, da budem pomalo ciničan, kolateralna šteta ali se događaju takve tragične stvari - kao što su Egipćani često ili ponekad žrtve tog brutalnog ekstremizma, tako se događa i strancima. Osnovni cilj Islamske države, njihova strategija je obrazovanje jedne teritorije na kojoj će oni imati potpunu kontrolu i organizovati se, a ne da prave uskočke terorističke poteze. Egipat nije u njihovoj vizuri za to, ali jeste žrtva”, kaže Erdeljan.

Hrvatski premijer Zoran Milanović apelovao je na građane Hrvatske da se suzdrže od putovanja u Egipat i druge zemlje na čijim teritorijama su zabeležene aktivnosti ISIS-a.

Vlasti u Srbiji povodom ovog događaja nisu reagovale na taj način.

“Ne bih ja tu gledao samo na jednu stranu, možda bi bilo bolje da se traže neke uporedne linije sa drugim zemljama koje su ugroženije, ali naravno treba dobro proceniti da li takvu odluku doneti ili ne. Ja mogu da nagađam, ali to je na dobroj diplomatiji koja sa lica mesta treba da proceni što ja mislim da Srbija u arapskom svetu nema. Srpska spoljna politika ne poklanja dovoljno pažnje arapskom svetu u svim segmentima međunarodnih odnosa i komunikacije, pa i u ovom”, ocenjuje Erdeljan.

XS
SM
MD
LG