Dostupni linkovi

Grčki parlament odobrio zakon o pomoći


Grčki parlament je, uz podršku opozicionih poslanika, usvojio danas predlog zakona o trećem paketu pomoći posle više odlaganja i neslaganja među članovima vladajuće partije Siriza.

Rasprava u parlamentu je trajala celu noć, a poslanici su glasali jutros, nekoliko sati uoči sastanka ministara finansija zemalja evrozone, koji treba da razmotre dogovor Atine i međunarodnih kreditora.

Mnogi poslanici iz partije premijera Aleksisa Ciprasa su se, međutim, tokom rasprave usprotivili vladi, optužujući je da nije ispunila obećanja data pre parlamentarnih izbora.

"Stidim se zbog tebe. Nemamo više demokratiju... već diktaturu evrozone", rekao je bivši ministar energetike Panajotis Lafazanis uoči glasanja. "Doneli smo bolnu odluku o odgovornosti, i napravili korak nazad", kazao je grčki premijer Aleksis Cipras dodajući da su odlučili da "ostanu živi umesto da počine samoubistvo i žale se kako je to nepravedno".

Cipras je rekao da Nemačka, a posebno ministar finansija u toj zemlji Volfgang Šojble, pokušavala da podrije poziciju Grčke u evrozoni.

XS
SM
MD
LG