Dostupni linkovi

Optužnica protiv bivšeg pomoćnika ministra u Vladi Tuzlanskog kantona


Sudija za prethodno saslušanje Općinskog suda Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Bahira Imamovića (60) iz Gračanice zbog postojanja osnovane sumnje da je kao pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva u Vladi TK počinio krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi.

Postoji osnovana sumnja da je Imamović, dok je obavljao funkciju pomoćnika ministra u spomenutom ministarstvu, u čijoj nadležnosti je procedura dodjele koncesija za eksploataciju mineralnih sirovina na području TK, od početka aprila do 7. maja ove godine, u postupku pokrenutom po zahtjevu privrednog društva "Tuzla kvarc“ za dodjelu koncesije za eksploataciju kvarcnog pijeska na tri lokaliteta u blizini Tuzle, od zamjenika direktora ove firme za to tražio novac a kako bi izvršio službene radnje koje je morao izvršiti.

U optužnici je navedeno da je Imamović od zamjenika direktora "Tuzla kvarca“, za proceduru dodjele koncesije na ležištima kvarcnog pijeska, tražio da mu se u tri rate isplati dar od 30.000 KM.

Obećavši provedbu prvog dijela procedure dodjele koncesije od odgovorne osobe ove firme je primio 10.000 KM.

Imamović je uhapšen 7. maja u akciji koju je provelo Tužilaštvo BiH u saradnji s Agencijom za istragu i zaštitu BiH (SIPA), uz naredbe koje je izdao Sud BiH.

U ovom predmetu je zakazano ročište za izjašnjenje o krivnji pred Općinskim sudom u Tuzli 30. augusta, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG