Dostupni linkovi

Slovenija: Vlada danas bira novog arbitra


Slovenska vlada danas će donijeti odluku o tome koga će imenovati kao svog novog arbitra u Arbitražnom sudu o graničnom sporu s Hrvatskom, nakon što je Hrvatska započela izlazak iz arbitražnog procesa.

Skandal se dogodio poslije objave tonskih zapisa koji nisu demantirani, a svjedoče da se prvobitno postavljeni slovenski arbitar Jernej Sekolec dogovarao sa predstavnicom slovenskog Ministarstva vanjskih poslova Simonom Drenik, te o predmetu izvan predviđene procedure komunicirao s ostalim sudijama.

Komunikaciju Sekoleca i službenice slovenskog Ministarstva vanjskih poslova Simone Drenik vlada premijera Mire Cerara nazvala je nakon što je otkrivena sasvim neprimjerenom, ali i nedovoljnim razlogom da se prekine arbitraža, te inzistira da se proces nastavi i završi obavezujućom presudom.

Nakon što su Hrvatski sabor i Vlada donijeli odluku o izlasku Hrvatske iz arbitražnog sporazuma, te o tome obavijestili Ljubljanu i Stalni arbitražni tribunal u Hagu, ostavku je podnio i Ronny Abraham kojeg je Slovenija imenovala kao suca u arbitraži.

Njegova je ostavka izazvala iznenađenje u slovenskoj politici, a premijer Cerar izjavio je da razloge ostavke ne razumije, ali da insistira da se arbitraža nastavi i da će Slovenija na vrijeme imenovati trećeg arbitra. Moguće je da bi slovenska vlada odabir i imenovanje arbitra prepustila predsjedniku arbitražnog vijeća Gilbertu Guillaumeu.

XS
SM
MD
LG