Dostupni linkovi

Kineski juan u padu drugi dan, u padu i berze


Kineska centralna banka danas je, 12.avgusta, opet smanjila kurs juana, dan pošto je kineska valuta imala rekordan pad od 1,9 odsto u utorak.

S današnjim padom od 1,8 odsto, juan je za dva dana pao u odnosu na dolar više nego u preko 20 godina.

Odluka kineske centralne banke gurnula je na dolje akcije širom svijeta. Juče su gubici zabilježeni i u Aziji i u Evropi i u SAD.

Pad na berzama i danas je nastavljen - njemački berzanski indeks Dax izgubio je više od dva odsto, britanski FTSE 100 u padu je 1,4 odsto, dok je francuski CAC-40 u minusu 1,7 odsto. I Wall Street očekuje gubitak.

Kinesko ministarstvo trgovine ocenjuje da će slabiji juan pojačati izvoz koji je u julu zabilježio pad od osam odsto. Zabrinutosti za stanje druge svjetske privrede doprineo je i današnji podatak da je industrijska proizvodnja u julu povećana za šest odsto u odnosu na prošlu godinu, što je manje nego očekivano, a i manje od junskih 6,8 odsto.

Centralna banka Kine saopštila je da je juan pao usljed reformi s ciljem da kursni sistem bude više tržišno orijentisan.

Međunarodni monetarni fond pozdravio je odluku Pekinga da se okrene ka fleksibilnijem kursu, mada investitori taj potez vide kao pokušaj stimulisanja usporene ekonomije, budući da će jeftiniji juan pojeftiniti kinesku robu i time povećati njenu konkurentnost.

XS
SM
MD
LG