Dostupni linkovi

Južna Koreja jača bezbednost na granici sa severnim susedom


Vlasti Južne Koreje pojačale su danas bezbednost na granici sa severnim susedom u znak obnovljene vojne napetosti između dve zemlje, posle eksplozije nagaznih mina u demilitarizovanoj zoni granice, saopšteno je u Seulu.Južna Koreja optužila je vojnike Severne Koreje da su krišom prešli granicu i postavili nagazne mine.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje saopštilo je da su tri nagazne mine eksplodirale prošle nedelje i dodalo da su u eksploziji teško povređena dva vojnika, od kojih su jednom amputirane obe noge.

Južna Koreja je u znak odmazde naredila nastavak ratne propagande, odnosno ponovno postavljanje zvučnika na granici, prvi put posle 11 godina.

Sa zvučnika se emituju poruke koje osuđuju provokacije Severne Koreje i veliča demokratija. Kada je Južna Koreja poslednji put 2010. godine zapretila da će uključiti zvučnike, Pjongjang je zapretio da će baciti bombe na te zvučnike.

Tenzije između dve zemlje su uvek povećane u ovom periodu godine kada se održavaju zajedničke vojne vežbe Južne Koreje i SAD, koje Pjongjang smatra provokacijom i pripremom za invaziju zemlje.

XS
SM
MD
LG