Dostupni linkovi

'Islamska država' tvrdi: Oteti Hrvat je pogubljen


Militanti organizacije "Islamska država" odsjekli su glavu otetom Hrvatu Tomislavu Salopeku, tvrde izvori ove terorističke organizacije.

Izvori povezani s militantima tvrde kako su džihadisti ubili 30-godišnjeg Hrvata koji je radio za francusku kompaniju "Ardises" (CGG Ardiseis), prenosi portal "Indeks.hr", pozivajući se na sajt "Njuzdej 247".

Navodno su se pojavile i fotografije obezglavljenog Salopeka, ali njihova autentičnost još nije potvrđena.

Prvi potpredsjednik Vlade Hrvatske i ministar spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić, nakon niza obavljenih razgovora, između ostalih i s egipatskim ministrom spoljnih poslova poslova, vratila se sinoć kasno uveče u Hrvatsku, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih i evropskih poslova.

"Hrvatska vlada i Ministarstvo nastavljaju da radi rješavanju slučaja otetog hrvatskog državljanina, ali zbog osetljivosti situacije, u ovom trenutku ne možemo otkrivati detaljnije informacije", navodi se u saopštenju koje prenosi Hina.

Salopekova supruga otputovala je u Kairo zajedno s Pusićevom, koja u saradnji s egipatskom vladom nastoji da pomogne u oslobađanju.

Otac otetog Tomislava Zlatko Salopek pozvao je otmičare da oslobode njegovog sina, napominjući da je Tomislav došao u njihovu zemlju isključivo da bi zaradio hleb za svoju djecu i ništa drugo.

On je potvrdio da se za pomoć obratio i francuskim vlastima s obzirom na to da njegov sin radi za kompaniju iz te zemlje.

I ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ponudio je danas u ime Srbije pomoć Hrvatskoj u naporima da se njihov građanin Tomislav Salopek oslobodi od islamista u Egiptu.

XS
SM
MD
LG