Dostupni linkovi

Kabul: 15 mrtvih i 400 ranjenih u eksploziji


Najmanje 15 osoba je poginulo, a 400 ranjeno u eksploziji u centru Kabula, glavnog grada Avganistana, saopštili su danas zvaničnici.

U pitanju je eksplozija bombe, postavljena u kamionu, koja je nešto pre zore odjeknula u blizini zgrade Ministarstva odbrane.

Šef policije Abdul Rahman Rahimi je izjavio da su sve žrtve civili, među kojima ima i žena i dece. Rahimi je rekao da su od eksplozije popucala stakla na obližnjim kućama i objektima, kao i da meta napada zasad nije poznata.

Avganistanska policija ne dozvoljava kamionima da ulaze u Kabul tokom dana, već samo u period od 21 sata do pet ujutru. Od siline eksplozije ostao je krater dubok 10 metara, a oštećena su i vozila koja su bila parkirana na 100 metara od napada, naveo je Rojters, pozivajući se na izjave očevidaca.

Strahuje se da će broj žrtva biti i veći, pošto su se neke zgrade urušile.
Napad se dogodio u vreme kada Ujedinjene nacije upozoravaju da sve veći broj žena i dece strada u borbi avganistanske vlade protiv talibana i drugih pobunjenika.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad koji se dogodio u jeku talibanske letnje ofanzive. Talibanski ekstremisti ubili su u četvrtak devetoro ljudi u više napada na jugu i istoku Avganistana.

Francuska agencija AFP navodi da su to bili prvi veći napadi talibana od prošlonedeljne zvanične objave smrti njihovog lidera Mule Omara.

XS
SM
MD
LG