Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Severna Koreja uvodi novu vremensku zonu


Severna Koreja saopštila je danas da će ustanoviti sopstvenu vremensku zonu i sledeće sedmice vratiti sat unazad za 30 minuta.

Lokalno vreme u Severnoj i Južnoj Koreji i Japanu je isto od kada je Koreja kao jedna država bila pod vladavinom Japana od 1910. do 1945. godine.

U izveštaju državne novinske agencije KCNA navodi se da uvođenje "Pjongjang vremena" ima za cilj iskorenjivanje zaostavštine japanskog kolonijalnog vremena.

Nova vremenska zona biće ustanovljena 15. avgusta, na 70. godišnjicu oslobođenja Koreje od Japana na kraju Drugog svetskog rata. Koreja je po oslobođenu podeljena na Južnu i Severnu.

Mnogi Korejci s obe strane granice i dalje osećaju mržnju prema Japanu zbog okupacije. Stotine hiljada Korejaca je bilo primorano da se tokom rata bori na prvim linijama fronta, da radi u robovskim uslovima a žene su morale da se prostituišu u javnim kućama kojima je upravljla japanska vojska, prenosi Asošijeted Press (AP).

Južna Koreja koristi istu vremensku zonu kao Japan jer smatra da je praktičnije i u skladu s međunarodnom praksom.

Ministarstvo Južne Koreje za ujedinjene saopštilo je danas da bi promena vremenske zone mogla da izazove manje poremećaje u industrijskom parku u pograničnom gradu Kaesong kojim rukovode obe zemlje i da negativno utiče na druge zajedničke poslove.

XS
SM
MD
LG