Dostupni linkovi

Zlatko Salopek poziva ID da mu oslobodi sina


Zlatko Salopek, otac Tomislava Salopeka, građanina Hrvatske koga u su u Kairu oteli ekstremisti Islamske države, pozvao je otmičare da oslobode njegovog sina.

"Pozivam ljude koji drže moga sina, da ga vrate porodici, jer njegov motiv da ode u njihovu zemlju bio je isključivo da zaradi hleb za svoju decui ništa drugo", kazaoje Salopek za AFP u porodičnoj kući u Vrpolju.

U videu, objavljenom u sredu, čovek koji se predstavio kao Tomislav Salopek, koji radi u Egiptu za francusku geološko istraživačku kompaniju CGG, pročitao je sa papira da će biti pogubljen u roku od 48 sati, ako egipatska vlada ne oslobodi muslimanke iz zatvora. Salopek nije rekao kad je odbrojavanje počelo.

Tog 31. godišnjeg oca dvoje dece, kidnapovao je 22. jula, sinajski ogranak egipatske podružnice Islamske države. Veruje se da je on prvi stranac koga su militanti u Egiptu oteli i prete mu smrću, od kada je izbila islamistička pobuna, pošto je armija pre dve godine zbacila sa vlasti predsednika Mohameda Morsija.

Otac je rekao da traži i od francuskih vlasti pomoć da se njegov sin oslobodi, s obzirom na to da je radio za francusku kompaniju.

Hrvatska ministarka inostranih poslova Vesna Pusić je u četvrtak otputovala za Kairo, posle konsultacija sa svojim egipatskim kolegom. Hrvatska vlada je saopštila da čini sve što je u njenoj moći da što pre rešitešku situaciju.

XS
SM
MD
LG