Dostupni linkovi

Lider turskih Kurda traži pomoć EU


Politički lider turskih Kurda Selahatin Demirtas pozvao je danas svijet da osudi novi neopravedni rat Ankare protiv Kurda i zatražio od EU da se založi za postizanje primirja.

Demirtas je, tokom nenajavljene posjete Briselu, rekao agenciji Frans-pres da je prošle sedmice telefonom razgovarao sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federikom Mogerini i da će se danas sastati sa njenim saradnikom Stefanom Manservisijem.

"EU mora veoma jasno i otvoreno da podrži pregovore Radničke partije Kurdistana /PKK/ i Turske", istakao je lider Demokratske partije naroda /HDP/.

On je upitao zašto sve ukazuje na to da EU više ne podržava mirovne razgovore koji su propali, nakon što je Ankara pokrenula kampanju bombardovanja baza PKK na sjeveru Iraka.

"Brisel mora da podrži pregovore između lidera Kurda Abdulaha Odžalana i turske Vlade i da vrši pritisak za uspostavljanje prekida vatre", naglasio je Demirtas.

PKK je pokrenula oružanu borbu na jugoistoku Turske 1984. godine od kada je poginulo više desetina hiljada ljudi. Ova organizacija nalazi se na listi terorističkih u Turskoj, EU i SAD. PKK i Turska su 2013. godine dogovorili prekid vatre.

XS
SM
MD
LG