Dostupni linkovi

Skup sećanja na žrtve logora Trnopolje


Centar za promociju interaktivnog obrazovanja (CODA), u saradnji s Centrom za mlade Kvart iz Prijedora, Udruženja Optimist 004 iz Kozarca i Udruženja Prijedorčanki Izvor, organiziraju večeras susrete mladih, aktivista/ica za ljudska prava i građana/ki povodom 5. augusta, dana kada je svjetska javnost saznala za postojanje koncentracionog logora Trnopolje.

Obilježavanje će se odvijati na otvorenom, na autentičnom mjestu bivšeg logora Trnopolje, gdje će mladi provesti noć pod vedrim nebom u znak solidarnosti sa žrtvama.

Program počinje u 20.00 sati i trajat će do duboko u noć. Obuhvatat će debate, projekcije filmova i druge aktivnosti koje mogu podstaći promišljanje i debatu među mladima.

U okviru programa, CODA organizira panel diskusiju pod nazivom "Tranziciona i socijalna pravda". Učesnici su Zoran Vučkovac, politolog i aktivista iz Banja Luke, članovi umjetničkog projekta Četiri lica Omarske i Edin Ramulić, aktivista iz Prijedora. Moderator je Zoran Ivančić.

Organizatori pozivaju sve mlade osobe iz BiH, aktiviste za ljudska prava i sve druge građane da se pridruže noćenju na otvorenom prostoru nekadašnjeg logora Trnopolje uz program koji ima za cilj ne samo odavanje počasti stradalima i solidarisanje sa žrtvama, već i pokušaj razumijevanja onoga što se desilo tokom proteklog rata i pokušaj traženja adekvatnog odnosa prema ovim pitanjima danas.

"Namjera nam je na ovaj način pokušati kreirati, zajedno, novi pristup u suočavanju s prošlošću i izgradnje kulture sjećanja", navode organizatori u saopćenju.

Ovogodišnje obilježavanje se realizira u saradnji sa CODA Sarajevo, te uz podršku ZFD Foruma i Friedrich Ebert Fondacije u BiH.

XS
SM
MD
LG