Dostupni linkovi

Brisel reagovao apelom Izraelu nakon ubistva palestinskog djeteta


EU je od Izraela zatražila da iskaže nultu toleranciju prema nasilju jevrejskih ekstremista nakon što je u požaru na Zapadnoj obali, za koji su okrivljeni naseljenici, poginulo palestinsko dijete.

"Izraelske vlasti treba da preduzmu odlučne mjere za zaštitu lokalnog stanovništva. Tražimo punu odgovornost, efikasno sprovođenje zakona i nultu toleranciju prema nasilju ekstremista", saopšteno je danas iz kancelarije visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini.

Izraelska vojska saopštila je danas da su osumnjičeni jevrejski ekstremisti zapalili dvije palestinske kuće na Zapadnoj obali i da je poginulo dijete, dok su teže povrijeđene četiri osobe.

U saopštenju se navodi da su osumnjičeni u ranim jutarnjim časovima ušli u selo Duma, gdje su zapalili kuće i ispisali grafite na hebrejskom jeziku. U toku je potraga za osumnjičenima.

Jevrejski ekstremisti već duži niz godina napadaju palestinsku imovinu, uključujući džamije, crkve, pa i baze izraelske vojske zbog, kako navode, favorističke politike izraelske Vlade prema Palestincima. U tim napadima rijetko kada bude smrtnih slučajeva.

XS
SM
MD
LG