Dostupni linkovi

Vlada Hrvatske pokrenula postupak izlaska iz arbitraže


Vlada Hrvatska usvojila je danas odluku o pokretanju postupka za prestanak Sporazuma o arbitraži sa Slovenijom zbog njegovog kršenja.

Na izlazak iz arbitraže Vladu je jednoglasnom odlukom juče obavezao Hrvatski sabor.

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske obavijestiće Sloveniju da su se zbog povrede odredbi Sporazuma o arbitraži stekli uslovi za njegov prestanak, u skladu sa međunarodnim pravom.

U diplomatskoj noti hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova će obavijestiti Sloveniju da od datuma upućivanja note Hrvatska prestaje da primjenjuje Sporazum o arbitraži.

Potpredsjednik Vlade Hrvatske Vesna Pusić izjavila je da je ovo posljedica toga što su slovenački arbitar i agent kršili sporazum o arbitraži.

Hrvatska Vlada je razriješila Maju Seršić i Andreju Metelko-Zgombić dužnosti zastupnika Hrvatske u postupku pred Arbitražnim sudom. Afera arbitraža izbila je prošle sedmice nakon što su mediji objavili transkripte dogovora slovenačkog člana Arbitražnog suda Jerneja Sokoleca i diplomate Simone Drenik o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudija u postupku o granici.

Sokolec i Drenikova su u međuvremenu podnijeli ostavke, a slovenačka Vlada je prije dva dana za svog novog arbitra imenovala predsjednika Međunarodnog suda pravde Francuza Ronija Abrama i istakla da su time uklonjene prepreke za nastavak arbitraže.

XS
SM
MD
LG