Dostupni linkovi

Uoči protesta sindikalci dobili podršku dijela stranaka


Najava protesta
Najava protesta

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine u srijedu su održali posljednje sastanke sa političkim strankama koje su zastupljene u federalnom parlamentu tražeći od njih da se sa dnevnog reda sjednice Doma naroda Skupštine FBiH, koja se održava u četvrtak, skine Prijedlog Zakona o radu.

Zahtjeve Saveza samostalnih sindikata BiH dosad su podržali SDP, SBB i DF, a u srijedu su se sastali sa predstavnicima Stranke za BiH, Naše stranke i SDA koje će svoj stav priopćiti nakon zasjedanja vrha stranke.

Kontakt s Martinom Ragužem, predsjednikom HDZ-a 1990. ostvaren je telefonom, a sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem nisu se sastali jer se on nalazi u Zagrebu.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Ismet Bajramović je kazao da postoje pritisci na granske sindikate, i to od strane političkih stranaka i poslodavaca.

„Vrše određene pritiske na naše članstvo. Od toga da se ne pušta da dođu na protest u Sarajevo iako postoji veliko interesovanje, pa do toga da se vrše pritisci po pitanju toga da kažu da nema autobusa, pa čak i do toga da se govori da je protest odgođen. To su direktori, to su oni koji hoće ovakav Zakon o radu putem određenih politika.

Iz Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine procjenjuju da će se na, kako su naglasili, mirnom prosvjedu u četvrtak, okupiti od sedam do deset tisuća članova sindikata. Jedini uvjet da se prosvjed obustavi jest povlačenje Zakona o radu sa dnevnog reda sjednice.

„Sutra kad krene protest, ako netko povuče Zakon, prekida se protest. Ako ne povuče, protest ide. Dakle ako noćas netko pokuša nešto da uradi, moramo imati za to argumente, a ne riječi. I nas neće zadovoljiti nikakav razgovor ili bilo što drugo. Nas može zadovoljiti jedino da vidimo, to je osnovno: 'Da nema Zakona o radu sutra na Domu naroda'. I ako vidimo da nema Zakona, i ako bude protest, on se prekida. Ima zakona – mi smo pred Parlamentom Federacije.“

Članovi sindikata okupit će se u 10 sati pred Parlamentom Federacije Bosne i Hercegovine, pod sloganom „Recimo NE novom zakonu o radu kojim se umanjuju radnička prava“.

  • Slika 16x9

    Ivana Bilić

    Diplomirala žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Na Radiju Slobodna Europa radi od prosinca 2013. godine kao novinar-reporter za radijski program i magazin TV Liberty.

XS
SM
MD
LG